Zwart is zwart, zou je denken. Maar toch moet je opletten welke zwart je waarvoor gebruikt.
Zoals je hopelijk weet gebruikt een drukker voor full color drukwerk de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Het 'normale' zwart gebruik je over het algemeen het meest. Voor tekst zeker. Dit zwart is 100% zwarte inkt.
Het kan voorkomen dat je een mooie diepe kleur zwart wil voor een groot vlak in je ontwerp of bijvoorbeeld de achtergrond van je visitekaartje of een presentatie-map. Je kan dan een zwart gebruiken die opgebouwd is uit de 4 kleuren. Maar dat mag nooit voor alle kleuren 100% zijn! Een mooie kleur zwart is bijvoorbeeld 50% cyaan, 40% procent magenta, 40% geel en 100% zwart (50/40/40/100). Overleg eventueel met je drukker welke instelling zij voorstellen.
Gebruik nooit de kleur registratie, die standaard in je kleuren-palet zit. Waarom zit deze kleur wel in je stalen-palet?
Als de drukker met jouw bestand aan de gang gaat om voor te bereiden op het drukken zal hij dit bestand in kleur scheiden in de 4 drukkleuren. Op de drukpers zit achter elke inktbak een drukvorm waar alleen delen van het beeld staan voor die betreffende kleur. Om die 4 kleuren op het eind (in het totale plaatje) weer passend op elkaar te krijgen zijn er in elke drukvorm paskruizen en snijlijnen meegedrukt. Die lijnen staan in de kleur 'registratie'. Dat betekent dat alles in de kleur 'registratie' op elke drukvorm terecht komt.
Zet jij bewust of onbewust je tekst van je (hele) boek in de zwarte kleur 'registratie' dan wordt die tekst in elke kleur gedrukt en is het een opgebouwde kleur zwart.
Natuurlijk zal een drukker sluitend drukken (dus alle drukvormen passend op elkaar) maar tekst sluitend drukken is niet te doen. Een platte tekst in 4 kleuren gedrukt zal altijd een beetje 'wollig' eruit ziet.
Denk je dat de kleur registratie is gebruikt? Gebruik dan de zoek-functie van Indesign om op de kleur 'registratie' te zoeken en deze te vervangen door 'gewoon' zwart.
wen-d | vormgeving-dtp, grafisch vormgever zoals het hoort. Oog voor vorm, kleur, balans en kwaliteit. Met kennis van het vak. Vraag me naar de mogelijkheden.
Je kan me vrijblijvend mailen of via het contactformulier op deze website bereiken voor vragen. Ben ik (telefonisch) even niet online? Laat dan een bericht achter dan laat ik gauw wat van me horen.
Hieronder de tijden waarop ik meestal bereikbaar ben.
Maandag
09.00 - 17.30
Dinsdag
09.00 - 17.30
Woensdag
Afwezig
Donderdag
09.00 - 17.30
Vrijdag
09.00 - 15.30