Moeten al mijn foto's 300 dpi zijn voor drukwerk?

Een folder, magazine of een flyer bekijk je van dichtbij. Dan wil je ook dat je beelden er scherp utizien. Daarom is 300 dpi het beste.

Voor posters of spandoeken, banners, vlaggen kan je een resolutie van 150 dpi aanhouden. Je bekijkt deze producten van een afstand.

Gebruik zoveel mogelijk originele beelden

Nu staat hier overal dpi, dat gaat over 'dots per inch' hoeveel puntjes zitten er in een inch. Een foto bestaat uit pixels, dus ppi zie je ook voorbij komen. Ik ga daar verder niet teveel op in.

Het gaat erom dat als je foto's, beelden wil gebruiken in drukwerk, je niet moet aankomen met een plaatje van internet die 50 kb groot is, 300 pixels hoog en breed en je een poster op A3 formaat wil maken met die foto paginavullend geplaatst.

Fotocamera's kan je zodanig instellen dat foto's in een zo groot mogelijk formaat worden gemaakt in pixels. Dat aantal pixels kan je 'vertalen' naar hoeveel inch/cm die foto dan uiteindelijk is, op 300 dpi. Zo groot kan je de foto dan gebruiken.

Stel je zou de foto groter plaatsen, dan zakt die dpi of ppi waarde. Afhankelijk van het soort drukwerk en wat je zelf acceptabel vindt wat kwaliteit betreft kan dit prima. Waarbij je je moet voorstellen dat de foto tot 200 dpi, of 150 dpi nog best redelijk kan zijn. Maar als je blijft vergroten tot er nog maar 30 dpi over is, zal de foto er niet meer zo mooi en scherp uitzien als je wilde.

Links bestaat het beeld uit 480 ppi en rechts 49. Dat zie je op het scherm maar helemaal in drukwerk.

Kan ik zelf mijn foto op 300 dpi zetten?

Je kan zelf het getal van de resolutie verhogen in een bewerkingprogramma. Maar daarmee heb je de foto niet ineens voorzien van de juiste pixels. Er komen punten bij, maar die worden gesimuleerd aan de hand van de pixels ernaast. Dus het is nooit de originele beeldinformatie. Dus een foto op postzegel formaat kan je niet ineens gebruiken op formaat voor een bushokje.

Let op met programma's die je foto comprimeren

Stel je hebt een originele foto. Dan kan het zijn dat deze door je mail-programma verkleind wordt om makkelijker te mailen. Dat heb je misschien niet zelf ingesteld, maar gebeurt soms wel. Let daarop met versturen. Ga ook zelf een afbeelding niet verkleinen om verstuurd te krijgen. Want ook dan wordt het beeld slechter.

Gebruik voor veel of grote bestanden wetransfer.com om deze te versturen.

Let op dat een foto verstuurd via WhatsApp ook verkleind kan worden. Heb je een origninele foto op je telefoon, dan kan je deze vaak nog beter mailen vanaf je telefoon naar de ontvanger.

Deel deze pagina

Hulp nodig bij het maken van de juiste instellingen?

wen-d | vormgeving-dtp, grafisch vormgever zoals het hoort. Oog voor vorm, kleur, balans en kwaliteit. Met kennis van het vak. Vraag me naar de mogelijkheden.

Bereikbaarheid

Je kan me vrijblijvend mailen of via het contactformulier op deze website bereiken voor vragen. Ben ik (telefonisch) even niet online? Laat dan een bericht achter dan laat ik gauw wat van me horen.
Hieronder de tijden waarop ik meestal bereikbaar ben.

Maandag

09.00 - 17.30

Dinsdag

09.00 - 17.30

Woensdag

Afwezig

Donderdag

09.00 - 17.30

Vrijdag

09.00 - 15.30

Contact

Sutan Sjahrirstraat 19
2033 CL Haarlem

06 - 100 747 35
info@wen-d.nl
www.wen-d.nl

BTW NL002077597B02
KVK 34324295