Ontwerp jij in Adobe Illustrator? En maak je daar ook al je drukwerk in?

Gebruik het juiste Adobe programma voor het juiste werk.

Dat scheelt tijd en zorgt voor een soepele samenwerking met de drukker.

Binnen de Adobe pakketten heeft ieder wel een voorkeur voor een pakket waar je graag mee werkt en waar je dus goed in bent. Maar in de basis gebruik je Photoshop voor het bewerken van foto's, Illustrator gebruik je voor het maken van logo's, tekeningen, of andere 'vormen' beeld. In Indesign maak je het daadwerkelijke document van je brochure, flyer, folder enz. Hier maak je de lay-out en breng je alle elementen uit Illustrator en Photoshop samen.

Illustrator is geen opmaak programma

Als Illustrator je meest gebruikte programma is ben je geneigd ook daar je flyer, folder of briefpapier of visitekaartje in te maken. Maar Indesign is beter. Daar maak je een document aan op het juiste formaat, stelt gelijk de afloop in (belangrijk voor het schoonsnijden) en je exporteert je document met de juiste settings naar een (drukbare) pdf. Het gebruik van foto's is ook beter te doen in Photoshop. Je bestand wordt er niet zo groot van, en je hebt wat meer controle over settings en kwaliteit.

In Photoshop maak je geen hele folder

Gebruik Photoshop echt alleen om beeld mee te maken of bewerken en realiseer je dat dit dan ook echt pixels zijn. Je kan een beeld gemaakt of bewaard in Photoshop niet oneindig vergroten. Daarmee gaat de kwaliteit naar beneden. Gebruik ook bij voorkeur geen teksten in Photoshop. Dat worden smoezelige teksten want... pixels.

Dus doe je ding met een foto, maak een geweldige background met beeld, effecten etc. Maak logo's, iconen of andere 'tekeningen' in Illustrator. En maak je poster, folder, flyer in Indesign, importeer je beelden (Photoshop, Illustrator) in Indesign.

In Acrobat, in PDF corrigeer je geen tekst

Een pdf is vooral geschikt om wat je hebt gemaakt te delen met anderen om in te zien. Een pdf wordt ook gebruikt in hoge resolutie als drukbestand.

Wil je correcties doorgeven, dat kan prima met de notities binnen acrobat. Heb je een pdf en wil je daar wat in gewijzigd hebben, ga dan altijd eerst terug naar het bron bestand. Van daar uit maak je een nieuwe pdf.

Deel deze pagina

Check met je vormgever in welk programma je teksten aanleverd

Word, Powerpoint, Publisher of andere tekstverwerkers zijn voor grafisch ontwerpers geen programma's waarin zij werken. Lever je tekst/kopij als platte tekst in Word aan. Je kan zelf aan de slag om een pagina in te delen, maar de ontwerper/vormgever heeft zelf de juiste kennis om voor jou een passend ontwerp te maken.

wen-d | vormgeving-dtp, grafisch vormgever zoals het hoort. Oog voor vorm, kleur, balans en kwaliteit. Met kennis van het vak. Vraag me naar de mogelijkheden.

Bereikbaarheid

Je kan me vrijblijvend mailen of via het contactformulier op deze website bereiken voor vragen. Ben ik (telefonisch) even niet online? Laat dan een bericht achter dan laat ik gauw wat van me horen.
Hieronder de tijden waarop ik meestal bereikbaar ben.

Maandag

09.00 - 17.30

Dinsdag

09.00 - 17.30

Woensdag

Afwezig

Donderdag

09.00 - 17.30

Vrijdag

09.00 - 15.30

Contact

Sutan Sjahrirstraat 19
2033 CL Haarlem

06 - 100 747 35
info@wen-d.nl
www.wen-d.nl

BTW NL002077597B02
KVK 34324295