RGB of CMYK of toch Pantone, hoe lever ik juist aan bij de drukker

In drukwerk hebben we het over het CMYK-model. Zoals je printer 4 kleuren cartridges heeft, heeft een drukpers 4 druktorens (soms meer). Al deze 4 kleuren opgebouwd vormen samen het beeld wat wordt gedrukt.

Het RGB-model wordt gebruikt voor bronnen zoals computermonitors, videoaparatuur, telefoons en televisieschermen.

Naast RGB en CMYK kleuren zijn er ook PMS-kleuren. Dit zijn ruim 1100 kleuren gedefinieerd door het bedrijf Pantone, die elk hun unieke nummer hebben. Met deze unieke nummers wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is.  Pantone kleuren zijn uitermate geschikt voor bedrijfslogo's en huisstijlen. Pantone kleuren worden gemaakt door 15 basis pigmenten inclusief zwart en wit. Daardoor kunnen deze kleuren niet goed nagemaakt worden door CMYK.

Vertaal je een PMS naar CMYK dan zie je altijd kleurverschil, zeker als je gedrukte exemplaren naast elkaar legt. Bij sommige kleuren zie je meer verschil dan bij andere.

De kleuren in je Indesign document

De foto's die je gebruikt zullen veelal in RGB staan. Deze kan je zo laten. Later als je een HR pdf maakt voor de drukker zal dit door de juiste settings omgezet worden naar CMYK. Nu is kleurbeheer een verhaal apart, wil je meer controle over de kleuren en kwaliteit van je beelden dan zal je aan de gang moeten met gekalibreerde monitors, kleurproeven moeten maken en vooral meten en corrigeren in Photoshop.

In je kleuren-palet kan je alle ongebruikte kleuren selecteren. Doe dat af en toe, en verwijder die kleuren. Dat ruimt lekker op en geeft je overzicht welke kleuren er in je document wordt gebruikt.

PMS kleuren of Pantone kleuren

Als je bijvoorbeeld een logo importeerd in Indesign, en dat logo bestaat uit PMS kleuren, dan zie je die kleuren ook verschijnen in je kleuren-palet in Indesign. Ga je echter drukken in CMYK, zul je die PMS kleuren moeten omzetten naar CMYK. Als die kleur inderdaad uit Illustrator komt zal je terug moeten naar de bron, dat illustrator bestand.

In het stalen-palet zie je achter de kleur een wit blokje staan met daarin een stip. Dat betekent dat de kleur nog in Pantone/PMS staat. In Illustrator  zet je op dezelfde wijze de kleur om van Pantone naar CMYK. Dubbelklik op de kleur in het stalen-palet en het volgende menu opent.

Verander de kleurmodus naar CMYK en kleurtype naar Proceskleur. Klik op OK. Je zal zien dat het witte blokje achter de kleurnaam is veranderd in een gearceerd blokje. De naam van de Pantone is behouden gebleven. Dat is altijd handig om terug te kunnen (kijken). Let op, voor illustrator-beelden moet je dit dus doen in Illustrator. Daarna je beeld bijwerken in Indesign.

Deel deze pagina

Hulp nodig bij het maken van de juiste instellingen?

wen-d | vormgeving-dtp, grafisch vormgever zoals het hoort. Oog voor vorm, kleur, balans en kwaliteit. Met kennis van het vak. Vraag me naar de mogelijkheden.

Bereikbaarheid

Je kan me vrijblijvend mailen of via het contactformulier op deze website bereiken voor vragen. Ben ik (telefonisch) even niet online? Laat dan een bericht achter dan laat ik gauw wat van me horen.
Hieronder de tijden waarop ik meestal bereikbaar ben.

Maandag

09.00 - 17.30

Dinsdag

09.00 - 17.30

Woensdag

Afwezig

Donderdag

09.00 - 17.30

Vrijdag

09.00 - 15.30

Contact

Sutan Sjahrirstraat 19
2033 CL Haarlem

06 - 100 747 35
info@wen-d.nl
www.wen-d.nl

BTW NL002077597B02
KVK 34324295