Voorzichtig met alternatief documentformaat in Indesign

Van eigen documenten, die ik zelf maak weet ik prima hoe deze in elkaar zit. Maar ik controleer ook vaak documenten van anderen om daar vervolgens een pdf van te maken geschikt om van te drukken.

Er zijn een aantal controles die ik uitvoer en 1 daarvan is of het documentformaat gelijk is aan het formaat die de klant verwacht en waar de offerte bij de drukker op gebaseerd is.

In Indesign kijk je onder Bestand --> Documentinstelling naar het formaat van je document. Maar... in een enkel geval klopt dit formaat niet met het formaat dat je document echt is.

In zo'n geval is er waarschijnlijk (tijdens het ontwerp proces van de maker van het document) een alternatieve layout gemaakt. Zo'n alternatief formaat kan je in het pagina-palet aanmaken. Dit kan handig zijn tijdens ontwerpen. Maar mijn advies is om uiteindelijk een nieuw document te maken, op het juiste definitieve formaat en daar verder te gaan met je opmaak.

Als je originele document een A4 is en je maakt in het pagina-palet een alternatief formaat aan (liggend A5) dan zie je in het pagina-palet 2 pagina's naast elkaar. Stel je gooit de pagina die A4 is weg en je gaat verder met je ontwerp. Je kan dan pagina's bijmaken, je ontwerp afmaken etc. Als je vervolgens bij Bestand --> Documentinstelling kijkt zul je zien dat die aangeeft staand A4.

Als je een controle doet, je verwacht een A4 en kijkt op deze manier naar je documentinstelling dan trek je de conclusie dat het formaat goed is. Terwijl deze dat niet is.

Dus ontwerp het liefst met aparte documenten per formaat.

Deel deze pagina

Hulp nodig bij het maken van de juiste instellingen?

wen-d | vormgeving-dtp, grafisch vormgever zoals het hoort. Oog voor vorm, kleur, balans en kwaliteit. Met kennis van het vak. Vraag me naar de mogelijkheden.

Bereikbaarheid

Je kan me vrijblijvend mailen of via het contactformulier op deze website bereiken voor vragen. Ben ik (telefonisch) even niet online? Laat dan een bericht achter dan laat ik gauw wat van me horen.
Hieronder de tijden waarop ik meestal bereikbaar ben.

Maandag

09.00 - 17.30

Dinsdag

09.00 - 17.30

Woensdag

Afwezig

Donderdag

09.00 - 17.30

Vrijdag

09.00 - 15.30

Contact

Sutan Sjahrirstraat 19
2033 CL Haarlem

06 - 100 747 35
info@wen-d.nl
www.wen-d.nl

BTW NL002077597B02
KVK 34324295